אם זומנתם לראיון עבודה, אתם יכולים לתת לעצמכם טפיחה ראשונה על השכם. רוב קורות החיים מושלכים אל סל המחזור כעבור שניות בודדות, ואם זומנתם זה אומר שלפחות בשלב הסינון הראשוני הצלחתם להרשים. עכשיו מגיעה ההזדמנות האמיתית לתת רושם ראשוני פנים אל פנים, ואותה אסור לכם לפספס.
יש לכם חצי דקה
טוב, כמובן שהריאיון נמשך הרבה יותר מחצי דקה, אבל מחקרים מראים שזה הזמן שדרוש למראיין לגבש עליכם דעה. חיפוש משרות הייטק עשוי להיות מאתגר עוד יותר, שכן על כל משרה נחשקת פנויה ישנם מאות מתמודדים ולפעמים אפילו יותר. אספנו עבורכם חמישה טיפים כדי שתוך 30 שניות תצודו את ליבו של המראיין.
עשו עבודת הכנה
חפשו באינטרנט מידע על מקום העבודה. אם אתם יודעים מי מראיין אתכם, חפשו על אודותיו מידע ונסו להכיר אותו ככל הניתן. הכירו היטב את הגדרות התפקיד והגיעו מוכנים עם תשובות לשאלות "מדוע אתם מתאימים לתפקיד". בעידן הרשתות החברתיות ניתן, במקרים רבים, למצוא אילו שאלות נשאלות בראיון העבודה בחברה שאליה אתם מועמדים ולהגיע מוכנים עם תשובות. אולם אל תפלו לקלישאות, כבדו את המראיין והניחו שהוא או היא יודעים את עבודתם ויזהו תשובות מהונדסות מדי.
התלבשו בהתאם לקוד הלבוש בחברה
זכרו, יש לכם הזדמנות אחת לרושם ראשוני. בררו מראש מהו קוד הלבוש בחברה. לעיתים מועמדים מגיעים לחברה שאין בה קוד לבוש מוקפד כשהם לבושים בחולצה ועניבה, מה שיוצר רושם מתאמץ מדי. מצד שני, גם במקומות שאין קוד לבוש מומלץ שלא להגיע במכנסיים קצרים ובגופייה. הקפידו על בגדים מסודרים ונקיים, ועל מראה חיצוני מטופח. לא משנה מהו קוד הלבוש, הקפידו על מראה שיער מסודר ולא מוזנח, גזזו את הציפורניים שלכם, הגיעו מגולחים או עם שיער מסודר, ואל תגזימו באיפור או בבושם.
ענו על שאלות
בהתאם לעבודת ההכנה שעשיתם, הכינו רשימת שאלות וחזרו מול המראה על התשובות. בין השאלות שחובה להיות מוכנים אליהן: מדוע אתם מתאימים לתפקיד? מדוע עזבתם את תפקידכם הקודם? למה דווקא בחברה הזו? מה אתם תוכלו להביא לתפקיד שמועמד אחר לא יכול להביא? איך תביא לשיפורים בביצועי החברה? וכדומה.
הגיעו בגישה חיובית – ושדרו זאת עם הגוף
לא משנה איך עבר היום שלכם עד לראיון, או איך עבר הלילה אם הריאיון מתקיים דבר ראשון בבוקר, לשיחה עצמה אתם נכנסים בטוחים בעצמכם, עם חיוך, וממוקדים במטרה. לא רק הפה שלכם מדבר, אלא הפרצוף כולו ולמעשה כל הגוף. שפת הגוף שלכם נבחנת לכל אורך הריאיון גם שלא במודע על ידי המראיינים. היו ערים ליציבה שלכם ומתי אתם בוחרים להתנועע בכיסא, שמרו על גב זקוף אך באופן טבעי שלא משדר התנשאות או חשש, הסתכלו למראיין בעיניים בטבעיות. הימנעו מתנועות ידיים מוגזמות אך גם משילוב ידיים שמשדר סגירות ולחץ. אל תשחקו בעט או בדפים ואל תפלשו למרחב של המראיין. בין אם ראיון העבודה נמשך 20 דקות ובין אם שעתיים, ההחלטה לגביכם מתקבלת כבר בדקות הראשונות. לכן חשוב להיות מעניינים וליצור עניין כבר בהתחלה, אך חשוב שלא להרוס את הרושם שבניתם בהמשך. הוסיפו הנהונים לדבר המראיין באופן שמשדר קשב ועניין, אך אל תגזימו בכך ואל תיראו כמו הבובות שמכים בראשן והן מהנהנות באינטנסיביות מוגזמת, מה שמשדר חוסר אמינות.
ספרו רק את האמת
לא יודעים ליצור נוסחאות מורכבות באקסל? אל תציגו את עצמכם כמומחים. אל תפריזו במקומכם במקום העבודה הקודם. אנשים בתפקידים זוטרים נוהגים להפריז בתיאור התפקיד כדי ליצור רושם חיובי יותר. המראיינים יודעים לזהות זאת, ואם תגידו להם את האמת "אבל אני לומד מהר ופתוח לשינויים", יהיה הרבה יותר קל להתחבר אליכם – ולקבל אתכם לעבודה.