ברוב העסקים, המשרדים והחברות מועסק אדם או מספר אנשים האחראים על שלל היבטי החשבונות השונים ותפעולם או שמשתמשים באיש מקצוע חיצוני שעוסק בהנהלת חשבונות. מנהל החשבונות של העסק אחראי בין היתר על ביצוע החישובים הרלוונטיים והפקת תלושי משכורת לעובדים השכירים. הוא מכיר את החוקים, הזכויות והחובות המצוינות בחוק ויודע מה מגיע לכל עובד, כל זאת בתיאום עם תנאי ההעסקה שלו, שכרו והוותק שלו במקום העבודה.
מועד קבלת תלוש המשכורת
תלוש המשכורת צריך להגיע אליכם עד היום התשיעי שלאחר המועד שבו אתם אמורים לקבל את התשלום בפועל, בין אם באמצעות דואר אלקטרוני ובין אם על ידי דיוור פיזי.
הנהלת חשבונות
מחלקת הנהלת החשבונות של העסק או משרד רואה חשבון חיצוני מחשבים באופן פרטני עבור כל עובד את כל החישובים הנוגעים לשכר הברוטו, שכר הנטו, התשלומים לקופות ולקרנות השונות, לרבות תשלום פיצויי פיטורין, נסיעות ודמי הבראה, וכמו כן גם דואגים לחשב כמה העובד צריך לשלם עבור ביטוח לאומי, ביטוח בריאות ומס הכנסה. בידי מחלקת הנהלת חשבונות מצוי כל המידע הרלוונטי לביצוע דקדקני של המלאכה, ובסיום החישובים והבדיקות, התלושים מודפסים ונמסרים לעובדים, למנהלים או לבעל העסק.
חובת ואחריות המעסיק
מבחינת החוק, החובה על הפקת תלוש המשכורת ומסירתו בזמן לעובד היא תחת אחריותו של בעל העסק או החברה. בתלוש המשכורת, המעסיק מפרט בפני העובד את החישובים שהובילו לשכר הנטו שקיבל בפועל, סכומים שהופרשו לקרנות גמל והשתלמות, סכומים ששולמו לביטוח לאומי ומס הכנסה, מידע הנוגע להצטברות של ימי חופשה וימי מחלה – ועוד. עצם העובדה שאדם אחר עמל על החישובים והפקת תלוש המשכורת לא מורידה אחריות מבעל העסק, שמחוייב למסור תלוש מדויק ובזמן, וזוהי זכותכם המלאה לקבל אותו.
העברת הכספים לביטוח לאומי ומס הכנסה
החלק בתלוש המשכורת שמתייחס לתשלום של מיסים ותשלומים לביטוח לא נמצא באחריותו של העובד, אך כדאי שהעובד יוודא שאכן הועברו הכספים שקוזזו משכר הברוטו לרשויות הרלוונטיות. באותה מידה, כדאי וחשוב לבדוק שהכספים שהופרשו עבור קרנות הגמל וההשתלמות, הן מצד המעסיק והן מצד העובד, אכן קיימות בפועל בקופות.
מה עושים במצב של טעות?
במידה וחלה טעות באחד או יותר מהחישובים או הנתונים בתלוש או שהסכומים לא התקבלו או הופרשו כפי שנכתב בו, יש לפנות בהקדם לבעל העסק או למחלקת הנהלת חשבונות ולבקש תיקון הן בפועל והן קבלת תלוש חדש ומתוקן. וודאי שחובתו של בעל העסק לדאוג שכך יבוצע. במידה ולא קבלתם את התלוש או שחלה בו טעות שלא תוקנה, ניתן לפנות לרשויות החוק על מנת לדאוג שתקבלו את מה שמגיע לכם על פי הזכויות הקבועות בחוק, כאשר האפשרויות הן בית הדין האזורי לעבודה ו/או יחידת האכיפה של חוקי העבודה.